3 Temmuz 2011 Pazar
ÜTOPYA
ÜTOPYA
(Utopia)
Yazarı: Thomas More
Yayınevi: Ulak Yayınları
Basım Yılı: 1516, Ulak Yayınlarında 1. Baskı- 2010
Sayfa Sayısı:205
Thomas More'un ideal devlet hayalini anlattığı kitap.
Yok bu ülkede, her isteyen çocuk yapamasınmış. Belli kriterleri taşıyan çiftler çocuk sahibi olsun. Böylece süperkulade nesiller yetişsinmiş. ( Bu, kitapta yazıyor muydu yoksa ben mi kitaptan böyle bir çıkarımda bulunup uydurdum şu an, tam bilemiyorum şimdi.)
Yok altın maltın çok önemli değilmiş. Çoluk çocuğa oyuncak niyetine altın veriliyormuş. Yok, herkes aynı tür kıyafet giyiyormuş. Öyle kumaşı ipekmiş, kadifeymiş, renk uyumuymuş falan bakmadan tek tip giyiniliyormuş.
Yok öyle cilt cilt hukuk kitapları, tonla yasaları yokmuş. Çünkü insanlar arasında yaptırım olarak ''ayıp'' mekanizması işliyormuş. Suç işleyeni çok ayıplıyorlarmış, bu da zaten ne büyük cezaymış.
Yok evlilikler ancak ölümle son buluyormuş. Ama aldatma ve dayanılmaz boyuta varan anlaşmazlık hariç.
Yok servet ve özgürlük olmasınmış. Çünkü servet ve özgürlüğün olduğu yerde , insanlar katı ve adaletsiz buyruklara sabırla boyun eğmeyi zul sayar. Buna karşın yoksulluk ve kıtlık insanları köreltir, uysallaştırır ve isyana hazır cüretkar ruhları eze eze öğütürmüş.
Falan bilmemne. Oğlum ne içtin sen ya? Böyle ülke mi olur? Olmaz işte. Ütopya olarak kalır öyle.
Yalnızca bir husus var, ilginç geldi. Diyor ki, devlet hazinesinde para tutan kral, aslında iyi kral değil demekmiş. Çünkü hazinede para çoksa demek ki halk için yeteri kadar harcama yapmamış. Halkına harcasa hazinede o kadar çok para olmazmış. O yüzden Ütopya'da krallar, hazinede para mara tutmaz, paso toplum için harcarlarmış. Değişik.
Sevmedim ben bu ülkeyi.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Bir arkadaşım da okuyup beğenmemişti. Yorumunuzu okuyunca gerçekten sadece ütopya olarak kalacak bir ülke yaratmış sanırım zihninde More.
YanıtlaSilAynen öyle. Hayallerinin gerçeğe dönmesine imkan yok. Olsa 500 yıldır olurdu.
YanıtlaSil"Ütopya"yı üniversitede Siyaset Bilimi dersinde okumuş ve oldukça da etkilenmiştim. Ütopya'yla birlikte Machiavelli'nin "Prens"ini okumuş ve vize sınavında iki kitabın, düşüncenin, karşılaştırmasını yapmış idim.
YanıtlaSilBence Ütopya hakkındaki değerlendirmelerin tam olarak doğru değil. Anladığım kadarıyla kitabın "hafif" olduğu önyargısına kapılmışsın ama kitaptaki düşünceler düşündüğün kadar "hafif" değil. Moore'un "Ütopya"sı siyaset biliminin önemli kaynaklarından bir tanesi...
Bunun dışında, blogunu beğendim. İyi bir blog, içerik de format da güzel. Bundan sonra takip edeceğim, dilerim yazmaya devam edersin...
Hafif değil de, olmayacak duaya amin gibi diyelim. Fazla uçuk buldum.
YanıtlaSilBlogu beğenmene de sevindim bu arada.
küba da devrim hayaldi ta ki che ve fidel gelene kadar, osmanlı'nın çöküşünden sonra türkiye cumhuriyeti gibi bir ülkenin kurulacağı hayaldi ta ki mustafa kemal ortaya çıkıncaya kadar. bence thomas moore'un kitabı grigory petrov'un beyaz zambaklar ülkesinde kitabı kadar değerli. kişiden kişiye değişebilir. bence kitaplıkta bulunması gereken kült kitaplardan...
YanıtlaSilKonu Thomas More olunca yorumunu merakla okudum. Yakın bir zamanda kendi blogumda zavallı Thomas More'un hayatının sonlandırılış hikayesini, kellesinin başına gelenleri anlatmıştım. More özünde ilk sosyalist devlet yapılanmasını kurgulayanlardan biri. Ama dediğin gibi yarattığı toplum "ütopya" yani olmayan, olamayacak bir yer.
YanıtlaSil