20 Temmuz 2011 Çarşamba

DÜRDANE HANIM


DÜRDANE HANIM

Yazarı: Ahmet Mithat Efendi


Yayınevi: Akvaryum Yayınevi


Basım Yılı: 1882, 2010


Sayfa Sayısı: 166



Kitabın adının Dürdane Hanım konulması, Ulviye Hanım'a ayıp olmuş bence. Bu kitabın adı Ulviye Hanım olmalıydı. Çünkü asıl karakter bence o.

Dürdane Hanım, umutsuz bir aşka düşmüş genç bir kızdır. Aşık olduğu adam Mergub Bey, Dürdane'nin bütün ısrarlarına rağmen onunla evlenmek istememekte, hatta hamile olan Dürdane'nin çocuğu doğurup öldürmesini teklif etmektedir.


Ulviye Hanım, Dürdane'nin komşusudur ama birbirileriyle hiçbir tanışıklıkları yoktur. Genç ve neşeli bir dul olan Ulviye Hanım, yeni icat edilmiş ve memlekete yeni yeni girmiş telefonlardan bir tanesini kendi evine, bir tanesini de gizlice Dürdane'nin odasına yerleştirir. Dürdane'nin hayatında olup bitenleri gizlice dinleyerek hayatına eğlence katmaya çalışır.


Mergub Bey'in , Dürdane'ye olan tutumuna gıcık olan Ulviye Hanım, Mergub'tan intikam almaya karar verir.


Erkek kılığına girip kendisini Acem Ali Bey diye tanıtan Ulviye Hanım, azılı bir serseri olan Sohbet Bey ile tanışır.
Sohbet Bey, Acem Ali Bey'i sevip saymaktadır.

Mergub'tan intikam alma konusunda ise Sohbet Bey'in '' Hiçbir şey göründüğü gibi değildir'' temalı konuşması ile Acem Ali Bey yani Ulviye Hanım, tereddüte düşer.


Göründüğü gibi komple Ulviye Hanım götürüyor romanı ama romanın adı Dürdane Hanım. Ayıp bence. Çok ayıp olmuş Ulviyeciğime.

1 yorum:

  1. Ah o Ulviye nasıl bir hatundur. Adam kılığına girer adam döğer, oturur meyhanede Sohbet ile kelam eder, zekasıyla ne işler çevirir. Var mı böyle bir kadın dünyada? .D

    YanıtlaSil