9 Nisan 2011 Cumartesi

SİDARTA


SİDARTA

(Siddartha. Eine Indische Dichtung)


Yazarı: Hermann Hesse


Çeviren: Kamuran Şipal


Yayınevi: Afa Yayıncılık


Basım Yılı: 1.Baskı Mart 1992, 3.Baskı Ocak 1994


Sayfa Sayısı: 176


Becerebildiği tek şey oruç tutmak, beklemek ve düşünmek olan bir adam Sidarta. Hesapta neymiş. İşte Dünya nimetlerinden uzaklaşma, kendini bulma tırı vırı. Ya bi yürü git.

Yemek yemeye gelince ondan bulan dilen. Ama nedir, Buda'yım ben, keşişim.

Tabi şimdi insanların kutsallarıyla dalga geçmek gibi bir bayağılık yapmayacağım. İsterse krem peynire tapsın. Ama arkadaş bu nedir ya?


Üstüne bir bez parçası sar. Ormanlarda yaşa. Karnın acıkınca dilencilik yap. Böyle hayat geçer mi?
Geçmez. Sidarta da bunu anlıyor zaten.

Kamala ile tanışıyor. Kamala diyor ki ''Sana bir şartla veririm. (Çirkin ifadem için özür dilerim. Ama olay bu) Git para kazan. Üstüne başına çeki düzen ver. Adama dön, öyle gel.''


Sidarta bu durur mu? Yapıştırmış cevabı. ''Tamam. Öyle olup geleceğim. Ama sonra sen de bana bildiklerini öğreteceksin.''


Nedir Kamala'nın bildikleri? Yatak oyunları. Sidarta, evrenin tüm sırrını bilmek istediği, herşeyi öğenmeye aç olduğu üçün. Başka bir sebebi yok yani.

Allah bir de bu adama Yürü Ya kulum diyor. Paranın ,zenginliğin dibine vuruyor.E hani kendini arayış, dünya nimetlerinden kaçış. Ne ayaksın Sidarta, demezler mi adama.

Bu hayat da sıkıyor Sidarta'nın canını. Bakıyor o da hayat değil, bu da hayat değil, diyor. Buda oluyor. Son.

9 yorum:

  1. Ben bu kitabı sunum yapmak için okudum. Eminim kitabı okumadan önce budistlik adına araştırma yapmamışsın. Bu kitap bu kadar kolay anlatılacak bir kitap değil. Bazen insanların yapacak bir şeyi kalmayınca her şeyi denerler. Ayrıca bu kitap ilk Buda'yı anlatıyor. Dünyada milyonlarca insan ona tapıyor, öğretilerini uyguluyor. Bence Hermann Hesse de bu kitabı mükemmel bir şekilde anlatmış. Zaten kitabın konusu ağır, hikayede ancak bu kadar yalın anlatılabilirdi. Bence sen Budistleri falan bi araştır sonra kitabı tekrar oku. Nobel ödülü almış bir kitabı bu şekilde eleştirmemelisin.

    YanıtlaSil
  2. Kitabı okumadan önce haklısın, budistlik adına bir araştırma yapmadım. Yapsaydım belki de dediğin gibi daha farklı bir bakış açım olurdu.
    Budistlik namına hiçbir şey bilmeyen, sıfır bir okurun yorumu budur bu kitap hakkında.

    YanıtlaSil
  3. Bu kitabı bu kadar hafife almanıza şaşırıyor ve okumadan önce Budistlik hakkında bir şey bilmek gerektiği fikrine de katılmıyorum. Yok efendim adam üstüne bez parçası atıp deli divane gibi dolaşıyormuş ortalıkta. Evet, kitabı kelime kelime anlamaya çalıştığınızda ortaya böyle bir resim çıkıyor ama yazarın burada vermeye çalıştığı bir anlamda binlerce yıllık felsefe tarihinin bir özeti.

    Bu incecik kitaptan herkesin çıkarabileceği anlamlar var ama benim şahsi olarak kitaptan çıkardığım mesaj: "Hiç bir şekilde hiç bir yere bağlı değilsin. Ülke, Aile, iş, arkadaşlar vs... hepsi aslında senin kendi kafanda oluşturduğun bağlar. Aslında bunların hiçbirine tam anlamıyla bağlı değilsin. İstediğin zaman her şeyi ardında bırakıp gidebilirsin, yeni bir hayat arayabilirsin. Sen, sadece ve sadece sensin. Sen, bir kuruma veya bir topluluğa bağlı olmak zorunda değilsin, seni oraya bağlı tutan tek şey senin kendinden başkası değil."

    YanıtlaSil
  4. Yorumunuzu okuyunca sizin adınıza üzüldüm. Budizm hakkında bilginiz olmayabilir elbette ama en basitinden insanın hayatta kendi yolunu araması gerektiği gibi bir düşüncenin de uyanmamış olması, başkalarının yoluna sıkı sıkıya bağlı olduğunuzu ve birey olma yönündeki arayışlara kendinizi sıkı sıkıya kapattığınızı düşündürdü bana. Kitaba yaptığınız haksızlığın yanı sıra, sanki kendinize de haksızlık etmişsiniz.

    YanıtlaSil
  5. "Vurmayın artık, tamam, öldüm"

    Ben bu kitabı bir daha okuyayım en iyisi.

    2011'de, yani 2 sene evvel okuduğumda bana böyle hissettirmiş. Şimdi yeniden okusam muhakkak daha farklı düşünürüm.İnsanın algısı, bakış açısı yıldan yıla değişiyor.

    YanıtlaSil
  6. Bu kitaba yeni başlayacağım.. kendi kendime kitap için belirli çıkarımlarda bulunmadım iyi ki de bu siteye girip yorumlarınızı okumuşum budizm hakkında az çok bilgim vardı zaten ama genede köklü bir araştîrma yapmak gerek... Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı okuyup anlayabilmek için bir alt yapı olması gerekiyor. Ben lappadanak okuduğum için hiç anlamamış ve üstelik "Bu ne yaa" diye de dalga geçmiştim. İlk fırsatta bir daha okuyacağım o yüzden.

      Sil
  7. Kitabı okudum ve hayran kaldım. Hülya'nın ekşi'deki yorumuna çok güldüm. Entrysindeki linke tıkladım ve kendimi burada buldum. Niye bu kadar kızmışsınız arkadaşlar? Kitaptan feyz alsaydınız, kızmazdınız bence. Hülya hanım ilginç birisiniz, soyadınız nedir, sizi diğer mecralardan da takip edeyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar hatırlamıyorum ki kitabı, tekrar okusam yeridir ama hiç canım çekmiyor.
      Başka mecra olarak https://www.senveben.biz.tr/category/kitap/biraz-kitap/ burada yazıyorum.
      Teşekkürler.

      Sil