25 Şubat 2011 Cuma

SİVAS 2 TEMMUZ 1993


2 TEMMUZ 1993

SİVAS


Yazarı: Soner Doğan


Yayınevi: Ekim Yayınları


Basım Yılı: 1.Baskı, Mart 2007


Sayfa Sayısı:280



Gazeteci Soner Doğan, aradan yaklaşık 20 yıl geçmiş olmasına rağmen bugün bile tam anlamıyla aydınlığa kavuşturulamayan o kanlı günü anlatıyor.

Bizzat o gün oradaymış. An be an olaylara tanık olmuş. Gazeteci kimliği de olayları takip etmesini daha olanaklı kılmış.


Pir Sultan Abdal Etkinlikleri esnasında başta herşey yolunda giderken, Aziz Nesin'in konuşmasından sonra ortalık karışmış. Bu konuşmanının tamamına kitabında yer veren yazar, sonrasında meydana gelen olayları da anlatıyor. Gerçi Aziz Nesin'in konuşması ilk etapta tepki uyandırmamış ama aradana birkaç gün geçince insanlar galeyana gelmiş. Ya da getirilmiş.


Yerel gazetelerin olayları kışkırttığı iddiası atılmış medyada ama kendisi de bir yerel gazetede çalışan yazar, o gün çıkan bütün yerel gazetelerin haberlerini yazmış kitapta. Kaldı ki zaten bir yerel gazetenin tirajı ne olabilir ki, halkı kışkırtsın?


Aslında direkt Madımak Oteli hedef alınmamış. Otelin etrafındaki araçlar ateşe verilmiş ilkin, buradan da otele sıçramış. Oteldekileri kurtarmak içinse ciddi bir süre hiçbir uğraş verilmediğni gözlüyoruz.


Olayların bu denli büyüyeceğini kimse kestirememiş. Dönemin Sivas valisi de ,tecrübesizliğinin kurbanı olup, kendisine olumsuz kanaat beslemesinler diye Ankara'daki yetkililere olayları olduğundan daha az önemli göstermeye çalışınca iş kontrolden çıkmış.


Olan pisi pisine ölen insanlara oldu yani.


Madımak Oteli'ninse hala müze olamaması ayrı bir üzüntü. Neyse ki en azından kamulaştırılabildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder