6 Şubat 2011 Pazar

OSMANLI DEMOKRASİSİNDEN TÜRKİYE CUMHURİYETİNE


OSMANLI DEMOKRASİSİNDEN
TÜRKİYE CUMHURİYETİNE


Yazarı: Yavuz Bahadıroğlu


Yayınevi: Nesil Yayınları


Basım Yılı: 1. Baskı- Kasım 2008


Sayfa Sayısı: 255



Osmanlı aşığı bir yazardan Osmanlı aşkını anlatan bir kitap.

Osmanlı'da hak, hukuk, adalet, eşitlik, demokrasi, sosyal yaşam, kültür, osmanlı insanı, Osmanlı ailesi, çocuk yetiştirme şekli, yeme adabı, eski bayramlar...ve bunun gibi daha birçok konuda Osmanlı'ya övgü içeren kitap, bugüne lanet ediyor adeta.


Yabancı yazarların ve gezginlerin de Osmanlı hakkında söylediklerini kullanarak, düşüncelerini pekiştiriyor.


Şeyh Edebalı'nın ''İnsanı yaşat ki devlet yaşasın'' sözünü şiar edindiğini belirten Osmanlı Devleti'nin çekildiği günden bu yana kan ve barut kokan Ortadoğu'nun, Osmanlı tarafından tabiri caizse bir çavuş ve yüz askerle dörtyüz sene kan dökülmeden yönetilmesi karşısında; ordularla, iyi eğitim görmüş liderlerle bugün neden yönetilemediğini soruyor.sf 227


Sultan Vahidettin ve Atatürk münasebetine değiniyor. Atatürk'ün Anadolu'ya Vahdettin tarafından gönderildiğini, Vahdettin'in, Sultan Abdülhamid'in bir dönemin devlet politikası nedeniyle kötülendiğini anlatıyor. Ki artık bunlar da artık sır değil.
1940 ve 50'lilerin tek parti yönetiminin garabetlerini örnekliyor bol bol.

Başlarda yazarın geçmişe çok takılıp kaldığını düşünmüştüm ama bunu düşünmekte erken davranmışım. Yazdıklarını okuyunca onlara takılıp kalmamak, hayıflanmamak elde değil.


Şimdi de, anlattığı kadar vahim durumda değiliz aslında. Elbette daha iyi olabiliriz, oluruz, olalım da. Ama ''Neydik? Ne olduk?'' diye vahvahlanmanın da alemi yok.


Osmanlı'nın yönetim anlayışının, 600 sene bıyunca ayakta kalabilmiş bir devlet olmasından mütevellit övgüye değer pekçok yanı vardır elbette. Ama yanlışlarını da görmeli, ''şanlı tarihimiz'' hamasetinden kurtulup, sevabıyla günahıyla değerlendirebilmeliyiz.


Cevdet Paşa'nın çok güzel bir sözünü kitaptan alıntılayarak konuyu kapatıyorum: ''Tarih bilmeyen siyasetçi, pusula okuyamayan kaptana benzer. İkisi de gemiyi karaya oturtur.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder