14 Ekim 2022 Cuma

DÜNYAYI ÇOCUKLAR KURTARACAK

 


DÜNYAYI ÇOCUKLAR KURTARACAK

Feyza Hepçilingirler

Sia Kitap

1.Basım - Kasım 2021

93 sayfa


Yeğenim için aldım bu kitabı. Kendisi henüz altı aylık. Büyüyünce okur. Ya da okumaz, kendi bilir. Birkaç çocuk kitabı görsün, isterse okusun istemezse okumasın. 

*

Kitapta bir grup çocuk ormanda dolaşırken içlerinden en bilgilisinin doğaya dair verdiği bilgilerle aydınlanıyorlar. Gerçi bu bilge çocuğun verdiği bilgiler pek iç açıcı değil, hatta adeta felaket tellallığı yaptığı. Yazar sanırım çocuklara bir çırpıda bir dolu şey anlatmaya, onları gelecekteki felaketlere karşı uyarmaya çalışmış ki buna elbette bir şey diyemeyiz. Yazdıkları yalan değil. Sadece ben çocuklara üzücü bilgiler vermeyi doğru bulmuyorum. Benim gönlümden geçen çocukların böyle şeyleri bilmemesi. Büyüyünce nasıl olsa öğrenirler. Neden şimdiden, en neşeli, keyifli olmaları beklenen dönemde bunları öğrenip neşeleri, keyifleri sönsün ki? Neden çocukların neşesini söndürüyoruz? Şurada neşeli oldukları zaten kaç yıl oluyor? Sonra zaten zamanla klasik hayat mesgalelerine dalıp üzülüyorlar? Bari hayatlarının ilk beş on yılı mutlu geçsin. Bu uğurda gerekirse dünyadan haberleri olmasın. 

*

Kitapta Orkun'un arkadaşı Buğra'nın Amerika’dan kuzenleri gelmiş: Aras ve Diyar. Anneleri Türk, babaları Amerikan.

Aras çok akıllı, araştırmacı bir çocuk. Teyzesi salatanın içinden salyangoz çıkma anısını iğrenerek anlatırken Aras ona bunun iyi bir şey olduğunu söylüyor. Çünkü demek ki o salatada zehirli tarım ilacı yok. Çünkü zehirli tarım ilacı olan sebzelerde salyangoz olmaz. 

Aras'ın her iki lafından biri bu tarz bilgilerle dolu. Hava sıcak diyorsun, Aras diyor ki çünkü iklim krizi. Sebebi biz insanlar. Buzullar eriyecek, sel felaketleri yaşanacak, temiz su kaynakları yok olacak, kıtlık yaşanacak, göçler olacak.

Ormanda dolaşırlarken mangalcıların dumanını görüyorlar. Oradan konuyu orman yangınlarına getiriyor. 

Denizden konu açılıyor, denizlerin kirletilmesinden bahsediyor. Tam da o esnada denize kirli su akıtan bir boru görüyorlar. Boruyu takip edip fabrikayı buluyorlar. Fabrika sahibi ile konuşuyorlar. Adam onlara atık su borusunu tamir ettireceğini söylüyor. Çocuklar inanmış görünerek oradan gidiyorlar ama çok da inanmış değiller.

Giderken bir orman yangınının içinde kalıyorlar. Kaçıp kurtuluyorlar, yangın söndürülüyor.

Ailelerine anlatıyorlar yaşadıklarını. Aileler, atık su fabrikası ile yakından ilgileneceklerini, dava edeceklerini söylüyor.

*

Kitapta verilen mesajlar teorik olarak doğru. Aras felaket tellallığı yapmakta haksız değil. Söyledikleri yalan değil çünkü. Bu açıdan kendisi Greta Thunberg

Yavrum Orkun da ona özeniyor. Onun kadar bilgili olmak, yetişkinlerin ilgisini ve takdirini kazanmak istiyor. 

Buğra daha rahat, daha gevşek bir çocuk. 

Diyar da ağabeyi ile aynı yolda. Aras, "bilim adamı" deyince Diyar onu hemen düzeltiyor, "bilim insanı" denmeli diye. 

Aras ve Diyar, Amerika'da doğup büyüdükleri için Türkçeye çok hakim değiller. Orkun ve Buğra zaman zaman deyim kullandıklarında anlamayabiliyorlar. Kitap bu açıdan küçük bir deyimler sözlüğü niteliği de barındırıyor. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder