16 Ocak 2022 Pazar

SEÇTİĞİMİZ GELECEK

 



SEÇTİĞİMİZ GELECEK

İnatçı İyimserin İklim Kriziyle Mücadele Rehberi

(The Future We Choose)

Christiana Figueres - Tom Rivett Carnac

2020

İngilizce Aslından Çeviren: Şafak Tahmaz

Siyah Kitap

181 sayfa


Kitabın kapağındaki övgü dolu tanıtım yazıları dikkatimi çekti.

“Bu kitap ortak geleceğimizi korumak için yapmamız gerekenleri tüm açıklığıyla anlatıyor” Leonardo Di Caprio

“İlham verici, hümanist ve anlaşılır. Bu kitabı okumanın tam vakti” Mark Ruffalo

Öneren isimler nedeniyle merak ettim, alıp okudum. 

*

2015 Paris Anlaşması çalışmalarında da bulunmuş olan yazarlar dünya çocuklarına daha iyi bir dünya bırakmak için bir araya geldiklerini söylüyorlar. 

İklim krizinin kapıda olmasına rağmen gevşeklik içinde olduğumuzu haykırıyorlar. Bu gevşekliği kırmak isteyenlerden biri olarak Greta Thunberg'in adını veriyorlar ve bunun gibi konuya dikkat çekici konuşma ve eylemleri destekliyorlar.

*

Bu kitapta öğrendim ki iklim değişikliğine inanmayanlar da varmış. "İklim inkarcısı"

“Oysa iklim değişikliğini reddetmek, yerçekimine inanmadığınızı söylemekle aynı şey. İklim değişikliği bilimi, bir inanç, din veya ideoloji değildir. Ölçülebilir ve doğrulanabilir gerçeklere dayanır.” Sf.17 

Bunun da inkar edilebilecek bir şey olduğunu hiç düşünmemiştim.  Halbuki sıklığı artan fırtınalar, orman yangınları, kuraklıklar, seller gibi iklim krizine dair deliller varken inanmamak... Bu inkarcılardan biri olarak Eski ABD başkanı Donald Trump'ı örnek veriyorlar.

Kimisi de gerçeğin farkında ama umudu yok. İzledikleri belgeseller, okudukları kitaplar, felaket haberleri umutlarını kırıyor.

Yazarlar umut aşılamaya çalışıyor kitapta. İyimser olunmasını öneriyor. Tamam, atmosfer sera gazlarıyla dolu, soyu tükenmiş canlılar, erimiş buzullar, ölü mercan kayalıkları, yok edilmiş ormanlar var... Olabilir ama zamanla halledilir, demeye çalışıyorlar. Geçmişte toplumlar köleliği, ırkçılığı, kadına karşı ayrımcılık gibi zorlukları yendi ise bunu da yener. Yapılmayacak şey değil, teknoloji var.

Bir şeyler yapmak için tarih de veriyor yazarlar. 2030 yılı. 2030’a kadar bir şeyler yaptık yaptık, yoksa sonra daha zormuş.

*

İklim krizi ile ilgili kutup ayıları ve eriyen buz dağları görselleri sıklıkla kullanılıyor. Yazarlara göre bu görseller her ne kadar gerçeği yansıtsa da sorunun uzaklarda bir yerde olduğu algısı yaratıyormuş. Sorun öyle uzaklarda değil, yanı başımızda. 

*

“Kriz bütün ülkelerde yoksul kesimi acımasız bir şekilde vuruyor. Sadece daha savunmasız oldukları için değil, başa çıkacak yeterli kaynakları olmadığından yaşananlar en çok onları etkiliyor.” Sf.22 

İklim krizi de sınıfsal.

*

2050’deymişiz gibi bir bölüm var kitapta, iyimser bir tablo çizilmiş, her şey yoluna girmiş maşallah. Bunun için 2020’den itibaren bol bol ağaç dikilmiş, elektrikli araçlara geçilmiş, et ve süt ürünleri bırakılmış, böylece bunlar için harcanan su ve emek bitkisel tarım için kullanılmış.

*

Çözüm önerileri yer alıyor kitapta. Örneğin; daha verimli ve ucuz bir ulaşım sistemi kurmak. Çünkü daha az trafik, daha temiz hava demek. 

Uçak seyahatlerini azaltmak. "Tatil için uçmamayı veya en azından 800 km uzağındaki yerleri için trene binmeyi seçebilirsiniz. Veya videokonferans toplantı yapın." diyorlar.

Zararlı olduğu bilinen enerji, ulaşım, tarım sistemlerini değiştirmek.

Güneş, su ve rüzgardan sonsuz enerji sağlamak. Doğada bolluk var, buna inanın diyor yazarlar.

Fosil yakıtları bırakmak, kitaptaki ifade ile "fosil yakıtlara teşekkür edip onları artık emekliye ayırmak"

*

"10 Eylem" sıralamışlar kitapta. Herkes bunlardan elinden geleni yapsın, diyorlar.

1.Eski dünyayı geride bırakın.

2.Acınızla yüzleşin ve bir gelecek vizyonu elde edin.

3.Gerçeğe sahip çıkın.

4.Kendinizi bir tüketici olarak değil bir vatandaş olarak görün.

5.Fosil yakıtların ötesine geçin.

6.Yeniden ağaçlandırma

7.Temiz ekonomiye yardım edin.

8.Teknolojiyi kullanma konusunda dikkatli olun.

9.Cinsiyet eşitliği yaratın.

10.Politikayla ilgilenin.

*

Kitapta kişisel gelişim tarzı gaz verme çabaları var. Aklını özgür bırak, büyük düşün, hayal et, iyimser ol... gibi

Bu da lazım tabii. İnsanlara ulaşmaya çalışıyorlar. 

Konuyla ilgili bir film için bkz: Don’t Look Up

Filmde bilim insanları altı ay sonra dünyaya çarpacak bir kuyruklu yıldız konusunda insanları uyarmaya çalışıyorlar. İnsanlar oralı olmuyor. Başlıca sebebi de ahmak politikacılar. Kuyruklu yıldız inkarcıları da çıkıyor. Hoş, insanlar bu uyarıyı ciddiye alsa bu defa da kaos ve yağmadan başka bir şey olmayacak. Yani aşağısı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık bir durum. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder