17 Şubat 2013 Pazar

TANRI DAİMA TEBDİL-İ KIYAFET GEZER




TANRI DAİMA TEBDİL-İ KIYAFET GEZER

( Dieu Voyage Toujours Incognito)

Yazarı: Laurent Gounelle

Fransızcadan Çeviren: Işık Ergüden

Yayınevi: Pegasus Yayınları

Basım Yılı: 3.Baskı - Temmuz 2012

Sayfa Sayısı: 447



Otobüslerde, vapurlarda bir sürü insanın elinde görünce ilgimi celbetti bu kitap. Neymiş bakalım, diyerek okumaya başladım.

Bir intihar girişimi ile başlıyor hikaye. Kahramanımız Alan tam Eyfel Kulesi'nden kendini boşluğa atacakken yanıbaşında bitiveren bir adam "Dur, yapma!" diye ona müdahale ediyor. Aslında yapma demiyor, "Yap, Yapmazsan en adisin" diyor. Adamımız da intiharının bir emir gibi olmasından rahatsızlık duyduğu için vazgeçiyor.

Tam olarak diyalogları böyle değil tabi, daha nazik, daha ikna edici. 

Alan, kendisini intihar girişiminden kurtaran esrarengiz adam ile bir anlaşma yapıyor. Hayatının karşılığında adamın her söylediğini yapacak.

Adamın verdiği emirler Alan'ın ezikliğini ortadan kaldırmaya yönelik. Alan, işyerinde epey sönük biri. İşini sevmiyor. Sevilecek pek bir yanı da yok zaten işinin. Bir çeşit iş bulma kurumunda çalışıyor. İstihdam eilecek insanlar ve eleman ihtiyacı olan şirketler arasında kontak kuruyor. 

Adamın gazıyla iş arkadaşlarına, patronuna posta koymaya başlıyor. Gerçi posta koymak gibi değil de itiraz edebilmek, fikrini söyleyebilmek gibi kendisi için çok zor şeyler yapıyor.

Adam fahri çalışan bir yaşam koçu değilse, niçin bu kadar iyilik yapıyor bana, diye düşünmeye başlayan Alan esrarengiz şeyler öğreniyor.

En son adam, Alan'dan patronunu ekarte edip şirketin patronu olmasını isteyince ipler kopuyor. Tamam istersek başarırız, inanmak başramanın yarısıdır, falan filan, ama olacak iş var, olmayacak iş var. 

Bu noktadan sonra kitabın temposu ve heyecanı artıyor. Alan gerçekten işinin patronu olabilecek mi, bu adam kimin nesi, neden Alan'a yardım ediyor...Cevaplar son on sayfada birer birer ortaya çıkıyor. Böylece kitabı okuduğunuza değiyor. 

2 yorum:

  1. ben de istiyorum okumayı:)teşekkürler yorum için:)

    YanıtlaSil
  2. Çok isteyipte okumayı unuttuğum bir kitap.Tanıtım için teşekkürler..

    YanıtlaSil