20 Şubat 2011 Pazar

GENÇLERLE BAŞBAŞA


GENÇLERLE BAŞBAŞA

Yazarı: Ali Fuad Başgil


Yayınevi: Yağmur Yayınları


Basım Yılı: 1. Baskı 1949, 37.Baskı Nisan 2005


Sayfa Sayısı: 96



Ordinaryüs Profesör Ali Fuat Başgil, gençlere adeta bir baba gibi tavsiyelerde bulunuyor.''Gerek kendi şahsın, gerek aziz ailen, büyük milletin ve cihanşümul insanlık için hayırlı ve faydalı bir surette yetişip muvaffak olmanın en esaslı şartlarını göstermeye başlıyorum'' diyor ve sıralıyor. ''Aman ha'' diyor, ''Tembellik etmeyin, kötü arkadaşlıklar edinmeyin. Bunlar muvaffakiyetin baş düşmanlarıdır.Kötü huylar edinmeyin. Verimli çalışın.'' falan.

Kitabın dili o kadar samimi ki, sanki her an Ali Fuad Başgil kitap sayfalarından fırlayacak ve karşısındaki gençlerin başlarını okşayarak ''He mi evladım? Hadi bakalım, Allah zihin açıklığı versin'' diyecek.


Bir de o kadar mütevazi ki, kitabının başında gençlere yok göstereceğini düşündüğü birkaç yerli ve yabancı eser sıraladıktan sonra ''
İtiraf edeyim ki bu kitap, yukarıda sıraladığım eserler gibi bir ihtisas kitabı değildir. Sadece fikri çalışma atölyesinin genç ve tecrübesiz çırakları için faydalı olabilecek bir rehberdir.''

Ali Fuat Başgil, gençliğinde bir Papaz'ın kendisine tavsiye ettiği kitaptan çok etkilenmiş, ''Keşke bu kitabı 18-19 yaşlarında okuyabilseydim'' demiş. Bundan yola çıkarak, o dönemde Türkiye'de gençlere hedeflerine ulaşmada ışık tutacak, onlara verimli çalışmanın yollarını gösterecek bir kitabın eksikliğini hissedip tecrübelerini ve tavsiyelerini yazmış.

Kitap o kadar çok tutmuş ki Ali Fuad Başgil 1960 yılında, 3.baskının önsözüne şunları yazmış:
''Bu eserciğin ikinci baskısı üzerinden henüz beş ay bile geçmeden nüshası kalmadı. Hergün artan talep karşısında yeniden gözden geçirmeye vakit bulamadan üçüncü baskısını veriyoruz. Bahtiyarız çünkü pek küçük olmasına rağmen ,eserimiz istenip aranmaktadır. Bir müellif için bundan büyük bahtiyarlık olamaz.'' Kitap öyle muazzam bir başyapıt değil. Zaten öyle bir iddiası da yok. Sadece bir baba nasihatı gibi. İyiniyetli, samimi, babacan, naif.

2 yorum:

  1. Taha Akyol, yeni okumuş olduğum Bilim ve Yanılgı adlı kitabında Ali Fuat Başgil'den övgüyle söz ediyordu. Önerdiği kitapları arasında Gençlerle Başbaşa da vardı. Kitapla ilgili bir yazıya rastlamak doğrusu güzel bir tesadüf oldu, merakım kamçılandı.

    YanıtlaSil
  2. Aslında çok da merak edilecek bir kitap değil. Son derece basit tavsiyelerin olduğu, mütevazi bir kişisel gelişim kitabı. Okumaya kalktığın zaman da çok vaktini almaz gerçi. Merakını birkaç saat içinde dindirebilecek kadar çabuk okuyabilirsin.

    YanıtlaSil