30 Ocak 2011 Pazar

ŞAİR EVLENMESİ


ŞAİR EVLENMESİ

Yazarı: İbrahim Şinasi


Yayınevi: Turna Yayınları


Basım Yılı: 1860, Turna Yayınları'nda 1.Baskı Ağustos 2009


Sayfa Sayısı: 144


İşte Edebiyat derslerinin vazgeçilmez sorusu olan ''Batılı anlamda ilk tiyatro oyunu hangisidir?''in cevabı.


Bu derslerde böyle soruları sorarken, bir de bu soruların cevabı olan eserleri verseler ya öğrencilere. Ben de bu yaşımda kitapçıda bu kitabı görünce ''Aaaa batılı anlamda ilk tiyatro eserimiz olan Şair Evlenmesi bu mu? Nasıl birşey acaba? Hemen alayım.'' diye heyecanlanmasam.


Kitapçıda bu kitabı görünce gerçekten heyecanlandım. Hep adını duyuyoruz da ne var bunun içinde.


Kitap 144 sayfa ama bol bol tiyatrodan (Osmanlı Tiyatrosundan, tiyatro terimlerinden) falan bahsettiği için. Yoksa Şair Evlenmesi denen oyun bir perdelik birşey. Kitaba dökülmüş hali de en fazla 20 sayfa.


Kitapta başkarakter olan Müştak Bey, Kumru Hanım'la evlenmeye niyetlidir. Ama evlenecekleri gün bir katakulliye getirilip Kumru'nun yaşı geçgin, çirkin, kambur, evde kalmış ablası Sakine Hanım'la evlendirilmeye çalışır. Nikahı kıyacak olan imam da para için herşeyi yapabilen bir insandır. Mahallleli de saftır, cahildir, her söylenene inanır.


Eserin ana fikri de görücü usulüyle evlenmenin yanlış olduğu.
Bu kadarcık birşey.

Yani ey Milli Eğitim Müdürlüğü, şuncacık kitabı okullara dağıtsan, okullarda bu temsili olarak canlandırılsa, izlenilse falan fena mı olur.Her şeyi de ben mi öğreteceğim ?

4 yorum:

  1. YAZILI VE SÖZLÜ SINAVLARDA PAPAĞAN GİBİ EZBERLEMİŞİZDİR KİTABI VE YAZAARINI FAKAT İÇERİĞİNİ MERAK EDİP OKUMAYA FIRSATIM OLMAMAIŞTI HİÇ... PAYLŞAIMINA TEŞEKKÜRLER...

    YanıtlaSil
  2. rica ederim.
    yazılı ve sözlü sınavlar için kitabın sadece adını ve yazarını ezberletiyorlar. hadi kitabı dağıtmıyorlar, ''okuyun bunu çocuklar'' da demiyorlar, bari öğretmen olarak konusundan bahset azıcık. o da yok.
    ah ahh, ne olacak bu milli eğitimin hali?

    YanıtlaSil
  3. keşke bizim hocamızda adını öğretip geçse... edebiyatımızda ne varsa kitap olarak bize anlattırıyor... birde sınavda kitaptaki karakterleri bile soruyor... yani böyle düşünmeyin... anlatırlarsa öğrencinin halini düşünemiyorum..

    YanıtlaSil
  4. bizim hoca ne eserin adını ne yazarını nede içeriğinden bahsediyor herkesin hakkını yiyor hiç der anlatmıyor yazıklar olsun milli eğitim bakanlığına ve bu öğretmenlere 'yusuf şan'

    YanıtlaSil