2 Nisan 2025 Çarşamba

ALMANLAR NEDEN DAHA İYİ YAPIYOR

 

ALMANLAR NEDEN DAHA İYİ YAPIYOR

Gelişmiş Bir Ülkeden Notlar

(Why the Germans Do It Better: Notes from a

 Grown-Up Country)

John Kampfner

2020

Çeviren: Nermin Mollaoğlu

İthaki Yayınları

2.Baskı – Kasım 2022

276 sayfa

 

Dünya savaşı yaşamış ve kaybetmiş, üstüne bölünmüş bir ülke olan Almanya’nın hızla gelişmesi merak uyandırıcı. Yazar da bu merakının peşinden gitmiş.

Yazar önce üniversite zamanında tanıştığı Almanlardan ve yaşadığı Almanya’dan bahsediyor. Bir anda radyoyu kapatan bir arkadaşı varmış. Neden bunu yaptığını soruyor. “Sessiz saat” denilen bir kural varmış Almanya’da. Yaşlılar düşünülerek müzik kısılırmış. Yazar bunun için bir kurala gerek yok diyor ama nafile. Ya da bomboş yolda yayalara kırmızı yanarken nasıl olsa araba yok diye geçen yazara polis ceza kesiyor. Arabasının camına zarf bırakılıyor, sevgili komşu, sokağın itibarını düşürdüğü için arabanızı lütfen temizler misiniz, diye. Bunlar garip geliyor İngiliz yazara.

İngiliz demişken Almanya; İspanya, Fransa ve İngiltere’den sonra Avrupa’daki dördüncü en yüksek İngiliz nüfusuna sahip ülkeymiş. İngilizler de Alman vatandaşlığı alıyormuş ve birçok genç İngiliz için Almanya bir umut ve fırsat kaynağı olarak görülüyormuş.

Ulusal gün törenleri yokmuş Almanya’nın. Nazi döneminden kalma bir sebebi var. O dönemde saf Almanlık politikası olduğu için Almanlar milliyetçiliği dile getirmeye çekiniyorlarmış. O günlerle ilgili yüzleşmeleri de çok kolay olmamış. Önceleri Nazi dönemini anlatırken Nazi’ye destek verdiklerini reddediyorlar, kendilerini kurban ya da bilinçsiz katılımcı olarak tanımlamayı seçiyorlarmış. Nazi şüphelileri Nazilikten arındırma sertifikaları temin edip eski işlerine geri dönmüşler. Yani yaptıkları yanlarına kar kalmış.

Almanlar Nazi dönemi bitince bu konuyu adeta örtbas etmişler. O dönemi düşünmeyi tartışmayı reddetmişler. Zamanla bu eski defterleri açıp yüzleşmeye ve hesaplaşmaya başlıyorlar. Bunun ardından ülkede bir gelişme eğilimi meydana geliyor.

Çalışma hayatında özellikle niş bir alanda uzmanlaşma ve bu işe adanmış şirketler ortaya çıkıyor. Bu şirket kurucuları şirketlerini satmayı hele de yabancıya satmayı akıllarına bile getirmiyorlar.

Ekonomik kalkınma yalnızca başkentte ya da birkaç büyük şehirde değil ülkenin neredeyse tüm şehirlerinde oluyor. Hatta en az başkentte oluyor.

“Almanya, kişi başına düşen GSYH’nin başkentte ülkenin geneline göre daha düşük olduğu tek ülkedir. Berlin’siz Almanya yüzden 0,02 daha zengin olurdu. Başka bir deyişle, Berlin ülkenin geri kalanı üzerinde bir yük görevi görüyor.” Sf.221

Konut sahibi olma konusunda takıntılı değillermiş. Hatta bunu anlamsız buluyorlarmış, çünkü kiralar genellikle karşılanabilir seviyede ve evler bakımlıymış.

Halk, Alman medyasına büyük ölçüde güveniyormuş.

Yarattığı otomobil markalarından zaten bahsetmeye gerek yok.

Ondan sonra bu ülke niye gelişmiş?