TUĞLA AY
(Brick Moon)
Everett Hale
1869
Çevirmen: Eray Karakoç
Fihrist Kitap
1.Basım - Nisan 2021
129 sayfa
Çok teknik detay var kitapta, oraları atlarsak şöyle bir proje var:
Devasa bir sapan aracılığıyla kuzeye doğru bir bilye atılacak. Bu bilye dünyanın etrafında bir yörünge oluşturacak, yani dünyanın yeni ayı olacak. Ateşe dayansın ve dirençli olsun diye de bu bilye tuğladan olacak. Yani bir tuğla ay.
Amaç, denizciler yolunu iyi bulsun. Boylam hesaplayamamaktan ötürü denizciler yolunu şaşırıyormuş, bu tuğla ay olursa kimse yolunu şaşırmazmış. Aslında yapmaya çalıştıkları şey yapay uydu.
*
Pahalıya mal olacağı ve hiçbirinde para olmadığı için zenginlerden yardım istiyorlar. Üç dolar beş dolar bağışla biraz para birikiyor. Pahalı dediğim de 250 bin dolar yetermiş bu işe ki daha azıyla işe girişiyorlar.
Başarıyorlar da. Yaptıkları ay haznesine yerleşen bir topluluk var. Artık orada yaşıyorlar. Oradan Dünya’ya mesaj gönderiyorlar her şey yolunda diye. Hatta Dünya'daki hayatlarının ne kadar saçma olduğunu fark ediyorlar. Dünyada koydukları kurallar ve kurdukları sistemler olmadan da mutlu mesut yaşayabiliyorlar. Projenin Dünya'daki üyesi de bu mesajların ardından içsel düşüncelere dalıyor mutluluk ve hayat ile ilgili.
Bir süre mesajlaşmaya devam ediyorlar ama sonra iletişimlerini kesiyorlar. Tuğla Ay’dakiler kendi yoluna, Dünya’dakiler kendi yoluna.
*
1822-1909 yılları arasında yaşayan yazar, on üç yaşında Harvard Üniversitesi’ne girmiş, 1839’da bölüm ikincisi olarak mezun olmuş. Üstün zekalı bir çocukmuş yani. Harvard İlahiyat Fakültesi’nde okumuş. Papazlık ve yazarlıkla geçmiş hayatı. Amerikan Edebiyatı ve bilim kurgu için önemli bir isim.
*
-Ay’dan ilham alınmış bir başka kitap için, akla ilk gelen,
Bkz: Ay’a Yolculuk
-Ay’a çok gittik, Mars’a da gidelim diyorsanız
Bkz: Aelita
-Başka bir evrende iyi veya kötü başka türlü bir hayat olabileceğine dair bir başka kitap için
Bkz: Kadınlar Ülkesi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder