27 Mart 2023 Pazartesi

KUZEY SULARI

 


KUZEY SULARI

(The North Water)

Ian McGuire

2016

İngilizce aslından çeviren: Begüm Kovulmaz

Doğan Kitap

1.Baskı - Temmuz 2017

280 sayfa


İçimiz daralsın, insanların kötülüğünü görelim, erkekler kapatılsın istiyorsanız buyurun okuyun bu kitabı.

Bir balina gemisinde geçiyor olaylar. 

Kitap bizi bir çocuk tecavüzü ile karşılıyor. Drax adlı korkunç adam, küçük bir çocuğu yumruklayarak bayıltıyor, sobra ona tecavüz ediyor. Ardından bu balina gemisinde çalışmaya başlıyor. Gemide de bir miço çocuğa tecavüz ediyor. Çocuğun tecavüze uğradığını anlayan gemi doktoru, bunu kimin yaptığını öğrenmeye çalışıyor. Bu sırada miço çocuğun cesedi bulunuyor. Boğazı sıkılarak öldürülmüş ve bir dişi de kırılıp yok olmuş. 

Gemide eşcinselliği ile bilinen marangoza iftira atıyor Drax. Ancak doktor, yaptığı muayenede marangozun başparmaklarının sakat olduğunu, dolayısıyla kimsenin boğazını sıkacak gücü olmadığını anlıyor. 

Drax'ı muayene eden doktor, Drax'ın iltihaplı kolundaki yaradan bir çocuk dişi çıkartıyor ve katilin Drax olduğu anlaşılıyor. Drax, bunun üzerine gemi kaptanını öldürüyor, doktoru da öldürecekken yardıma gelenler sayesinde doktor kurtuluyor ve Drax, gemide hapse atılıyor Drax. İngiltere'ye vardıklarında yargıya teslim edilecek. Fakat şu an çok çok uzaktalar.

Gemi kaza yapıyor mu sana? Bir bu eksikti. Kışın buzun ortasında gemi batıyor. Tayfa karaya çıkıyor ama şartlar çok zor.

İki eskimo adam geliyor yanlarına. Eskimolardan silah takası karşılığı fok mok bir şeyler yiyip karınlarını doyuruyorlar ama gidişat iyi değil. 

Bu arada Drax, kaptanın yerine geçen tayfanın yardımıyla zincirlerinden kurtuluyor. Beraber eskimoların kızaklarını çalıp kaçacaklar ama Drax'a güven olur mu? Olmaz. Kendisini zincirlerden kurtaran tayfayı da öldürüyor Drax. Eskimoları da öldürüp kızaklarını alıp sırra kadem basıyor. 

*

Doktor, aç karnını doyurmak için bir ayının peşinde ava çıkıyor. Ayı kaçıyor, doktor kovalıyor. Uzaklaşıyor, bitkin düşüyor, yılmıyor, ayıyı öldürüyor. Ayının içini oyup içine giriyor soğuktan korunmak için. Bayılmıyor. Ayıldığında bir köyde buluyor kendisini. Başında bir rahip. Rahip o köye misyonerlik için gönderilmiş. Doktora bakıp iyileşmesini sağlıyor. Daha sonra da rahip hastalanıyor ve doktor onu iyileştiriyor.

Doktor sonunda İngiltere'ye gidiyor. Geminin sahibi sahibi Baxter’ın ofisine gidiyor. Batan gemiden kurtulan tek kişi olarak, yaşananları anlattığı bir mektup yollamış öncesinde. Baxter ona emeklerinin karşılığını vereceğini söylüyor ve Drax hakkında ne düşündüğünü soruyor. Doktor, Drax’ın hayatta olduğunu düşünüyor ve onu bulmaya kararlı olduğunu söyleyip Baxter’ın ayarladığı otele gidiyor.

Baxter, Drax’a olanları anlatıyor. Meğer Drax zaten oradaymış, bir süre önce gelmiş.

Geminin batmasına sebep olan da Baxter’ın ta kendisiymiş. Balina yağı işinde artık para olmadığını gören Baxter, geminin özellikle batırılması için birileriyle anlaşmış ve böylece sigortadan yüklü para almış. Bunu bilenlerden biri de Drax. Doktor da kazanın şüpheli olduğunu düşünüyor.

Doktor eğer mahkemeye gidip olanları anlatırsa Baxter da Drax da olacaklardan tedirgin. O yüzden doktorun ölmesini istiyorlar. 

Drax, doktoru öldürmeye karar veriyor. Baxter da hem doktordan hem Drax’tan kurtulmak istiyor. Drax, doktora pusu kuruyor ama başkasını öldürüyor yanlışlıkla. 

Doktor, Drax’ı öldürüyor. Sonra da Baxter’ın evine gidiyor. Onun kasasındaki bütün paraları alıp şehri terk ediyor.

Bir ay sonra Berlin’de bir hayvanat bahçesinde ayıya bakarken hikaye bitiyor.

*

Doktor özünde iyi bir insan, bu vahşilerin arasında ne işi var? Şu hayat silsilesi onu bu gemiye düşürmüş. 

Geçmişte ordudan atılmış. Hindistan’da iken yaralı bir Hintli gelmiş. Ona yardım etmemişler. Hintli, yardım etsinler diye bir hazineden bahsetmiş. Üstlerinin emriyle doktor ve iki kişi Hintlinin peşinden hazineye gitmişler ama orada tuzağa düşürülmüşler. Doktor yaralı kurtulmuş, diğerleri ölmüş.Görev yerini terk ettiği için doktor ordudan atılmış. Ona emri veren üstü ise tanıdığı isimler sayesinde olaydan yurtmış. Al bir kötülük daha. 

*

Hikayenin kendisi komple kötülük. Balinacıklara yaptıkları zaten korkunç. Yanı sıra fokları, kuşları, ayıları da öldürüyorlar. Bir tane ayıyı yavrusunun önünde öldürüyorlar. Yavruyu da öldüreceklerken yavrucuk kaçıyor.  

*

Hikayenin geçtiği sene 1850'ler. Bugün hala var bu avcılık ve meslek. 

*

Gemi ve balinacılık hikayesi açısından Moby Dick geliyor tabii akla. Ama onunla balinacılık dışında bir ortak yanları yok. Bu kitabın karanlığı ve acımazlığı için yeraltı edebiyatı ürünü diyeceğim, ben öyle uygun gördüm. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder