SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ
Yazarı: Ahmet Hamdi Tanpınar
Yayınevi: Dergah Yayınları
Basım Yılı: 1.Baskı-1961 (Remzi Kitabevi) 18.Baskı-Aralık 2012
Sayfa Sayısı: 395
Mizahına, ironisine bayıldığım, çok keyifli bir kitap.
Kitapta Hayri İrdal'ın ağzından Saatleri Ayarlama Enstitüsü'nün nasıl kurulduğunu okuyoruz. Önce hikayenin sonunu anlatıyor. Şöyle büyük bir enstitü oldu, böyle zengin oldum, saygıdeğer oldum, şimdi ise şöyleyim.
Sonra bir flashback.Hikayeyi epey geriden başlatıyor Hayri Bey. Çocukluğu, gençliği, yanında çalıştığı saat ustası Nuri Bey, Deli Seyit Lütfullah, Avcı Naşit Bey, Doktor Ramiz ve Halit Ayarcı.
Hepsi birbirinden acayip bu adamların Hayri Bey'in hayatını nasıl etkilediğini görüyoruz.
Bu çerçevede başına gelen bir sürü tuhaf olay. Hele bir elmas hikayesi var ki. Olmayan elmasın davası saç baş yoldurtacak cinsten.
Yine olmayan bir Ahmet Zamani Efendi var ki...
Halit Ayarcı'nın, Hayri'nin saat tamiri konusundaki uzmanlığını görünce aklına gelen bir fikir bu saat mevzu. Hatta mevzu o kadar büyüyor ki insanların kollarındaki saatlerin ayarının bozuk olması halinde ceza kesilmesine kadar varıyor. Şaka gibi kuruluş büyüyor büyüyor, yabancıların da ilgisini çekiyor, başka ülkelerde de kuruluyor.
Bütün mesele ne biliyor musunuz? İşini ciddiye almak. Yaptığın iş ne kadar basit, ne kadar önemsiz olursa olsun onun çok büyük, çok önemli bir iş olduğunu düşünmek ve etraftakilerin de böyle düşünmesini sağlamak. İşte Halit Ayarcı'yı, Hayri'den farklı, insanların gözünde daha saygıdeğer kılan bu. Kendini ve yaptığın işi pazarlamayı bileceksin hacı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder