16 Eylül 2024 Pazartesi

ÇIKRIKLAR DURUNCA

 

ÇIKRIKLAR DURUNCA

Sadri Ertem

1931

İthaki Yayınları

2.Baskı – Mart 2022

229 sayfa


Zalim ağanın zorbalığı altında inim inim inleyen köy halkı hikayesi. Köylünün öğrenilmiş çaresizliği ve bir gün bir İnce Memed’in çıkıp yeter demesi.

Bu romandaki İnce Memed’ler Dudu, Esma ve Hasan.

*

Hasan’ın sevdiği bir kız var. Hatice. Hasan ve Hatice çeşme başında sarılırlarken bir köylü onları görüp zina var, orospu var diye bağırıyor. Kafile linç için toplanıyor. Hasan ile Hatice kaçıyor.

Aç biilaç dağlarda, ormanlarda dolaşıyorlar.  İnsanlardan yardım istiyorlar ama yardım eden olmuyor.

Bir eğlenceye denk geliyorlar. Eğlencedeki adamlar Hasan ile Hatice’yi çingene sanıp oynamaya zorluyorlar. Güç bela kaçıyorlar ellerinden. Adamlardan biri zamanında Hatice’nin yüzünü yaralayan adam. Sıddıkzade. Köyün zengin ağası. Sıddıkzade tekme tokat Hatice’yi öldürüyor.

Köylüler, Allah böyle istedi diyorlar Hasan’a Hasan da Allah’ın niye böyle yaptığını sorguluyor. Böyle bir Allah’ı kabul edemiyor.

*

Amerikalı bir iş adamı kendisini din adamı diye tanıtarak ülkedeki çeşitli güç sahipleriyle iyi ilişkiler kuruyor. Sıddıkzade de bunlardan biri. Amerikalı, Sıddıkzade’den köydeki keçilerin yünlerini alıyor ve tiftik-kaşmir yün zengini oluyor. Yani köylüler Sıddıkzade’ye satıyor, Sıddıkzade de Amerikalı’ya. Köylüler memnun, alacakları paralarla ne yapacaklarına dair hayaller kuruyorlar. Ama bir zaman sonra  Amerikalı yün almayı bırakıyor. Dolayısıyla Sıddıkzade de. Köylüler perişan oluyor.

Hasan, Esma ve Dudu İstanbul’a gidip mallarını orada satmaya karar veriyorlar. Ama orada da alıcı bulamıyorlar. Fabrikalarda her şey daha ucuza üretiliyor çünkü.

Hasan isyana davet ediyor etrafındakileri ama cesaret edebilen yok.

Sonra Dudu ve Esma öncülük edip insanları örgütlüyor. Hz. Ali’nin kendilerinin destekçisi olduğunu yayıp kısa süreli bir zafer elde ediyorlar. Ama bu arada Esma ve Dudu arasında bir iktidar mücadelesi baş gösteriyor. Demeye kalmadan hepsi öldürülüyor.

*

Yetmiyor köylerimize İnce Memed’ler.

Bitmiyor çünkü zalim ağalar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder