24 Ağustos 2024 Cumartesi

GOETHE'NİN İNFAZI

 


GOETHE’NİN İNFAZI

(Goethes Hinrichtung)

Victor Glass

2009

Almanca aslından çeviren: Regaip Minareci

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

1.Basım – Ekim 2023

205 sayfa

 

Kahredici bir roman. Kimseye tavsiye etmiyorum. Ha diyorsanız ki ben hayatta çok mutluyum, hiç derdim tasam yok, sıkıldım bu neşeden, o zaman alın buyurun okuyun. Okuyun okuyabilirsiniz. Erkek okurlar hızlı hızlı okuyabilirler, onları etkilemez. Ama kadın okurlar… Yutkuna yutkuna… zorlana zorlana okur. Çünkü 1700’ler Avrupasında kadın olmak. Tecavüz tecavüz tecavüz cinayet cinayet cinayet işkence işkence işkence.

*

Johanna, hizmetçi. Köle daha doğrusu. 15 yaşında geldiği evde şimdi 21 yaşında. Değirmenci olan efendisi tarafından istismara uğruyor tabii ki. Değirmenci, Johanna’ya yine tecavüz edecekken değirmencinin karısı görüyor. Kadın, Johanna’yı umumhaneye götürmekle tehdit edip en pis işleri ona yaptırıyor. Kümesleri ve ahırları temizlemek, kedi öldürmek… gibi işler.

Johanne gebe kalıyor.  Doğum yaptığı gece Johanne bebeğin göbek bağını kesmek isterken yanlışlıkla bıçağı bebeğin boynuna düşürüyor. Bebek ölüyor.

Evlilik dışı ilişki yaşamak ve dünyaya getirdiği gayrimeşru çocuğu öldürmekle suçlanıp yargılanıyor. Tabii ki bu yargılama adil olmuyor. Johanne tutuklu kaldığı süre boyunca cezaevi görevlileri tarafından da tecavüze uğruyor. İnsanlıktan çıkıyor artık. Kafası yerinde değil.

Neticede idam ediliyor.

Değirmencinin karısına hapis, değirmenciye de hapis cezası, vergi cezası ve pipisinin kesilmesi cezası veriliyor. İyi, hiç yoktan iyidir. Biraz yüreğimiz soğuyor.

*

Kahredici bir hayat kadınlar için.

Lanet olası erkek düzeni. Güçlerine sıçtığımın erkekleri asla anlamıyorlar olanları. Zavallı besleme kızların durumunu bilmiyorlar. Tecavüze uğramak bu kızcağızların suçu oluyor. Mankafa herifler.

Beri yandan Dük Karl August. Otuzdan fazla gayrimeşru çocuğu var. Diyorlar ki dört ormancı oğlundan biri bir Düklük piçi. Ama ona bir şey diyen yok. Kadınlarsa başlarının çaresine bakmak zorunda.

*

İşin Goethe kısmı şu. Goethe bu dükün danışmanıymış. GençWerther’in Acıları ve Faust’u çok seven dük, bu eserlerin yazarı olan Goethe’yi kendisine danışman atamış. Zavallı Johanne’nin idam kararını dük, Goethe’ye de soruyor. Goethe orta yolcu bir cevap veriyor ama idamdan yana gözüküyor. Kızcağız idam edilince dünyanın her yerinden Goethe’ye eleştiriler yağıyor.

*

Çok kötüydü. Kitaba dokunamıyorum, bakamıyorum bile. Yakacağım galiba ben bunu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder