31 Mart 2013 Pazar

İNCİ



İNCİ

(The Pearl) 

Yazarı: John Steinbeck

Sayfa Sayısı: 93



İnsanoğlu ne açgözlü, ne doymak bilmez, ne öküz, ne hayvan...

Fakir fukara Kino, denizden süper şahane bir inci çıkarıyor. Yaşadıkları yer de küçük bir yer olunca bu hemen yayılıyor.

Şerefsizin önde gideni bir doktor var. Kino'nun oğlunu akrep ısırınca oğlanı doktora götürüyor. Doktor, paraları yok diye bakmıyor başta. " Yerli çocukların akrep ısırmasını tedaviden başka işim mi kalmadı? Doktorum ben, baytar değil." diyor. Bak bak insan müsvettesine bak.

Ama sonra kapıdan çevirdiği adamın dev bir inciye sahip olduğunu öğrenince kendisi gidiyor ayaklarına. Annenin acil müdahalesi ile zaten iyileşmiş çocuğa bu doktor artık ne veriyorsa çocuk fenalaşıyor. Sonra da "açılın ben doktorum" Senin gelmişine geçmişine sövsünler. 

İnci simsarları da kokoyu alıyor. Kino'nun inciyi satmak için kendilerine getireceklerini bildiklerinden ve adamın da cahilliğinden faydalanıp ucuıza kapmayı planlıyorlar inciyi.

Kino her ne kadar cahil olsa da, dönen oyunu seziyor. Bulduğu incinin bu kadar az para etmeyeceğini biliyor. O yüzden onlara satmayıp, şehre götüreceğini söylüyor.

Ondan sonra da felaketler peşlerini bırakmıyor. Kino ve ailesine rahat yüzü göstermiyor şerefsiz itoğluitler. Eve girip her tarafı altüst ediyorlar. Adamcağızın tek geçim kaynağı, ta dedesinden kalmış sandalı parçalıyorlar. Evi yakıyorlar. 

Kino bakıyor rahat yok, alıyor karısını ve çocuğunu, kaçıyor gizlice.

Dağ, tepe, orman kaçıyorlar ama adamlar peşlerinde.

Yakalanmalarına ramak kala Kino, peşindeki adamları öldürüyor. Ama bu arada biricik bebecikleri de ölüyor.

Bitip tükeniyor aile. Bütün bu zahmete oğulcuğu için katlanmıştı. O okusun, eğitimli olsun, bilgili olsun diye inciyi o dolandırıcılara satmamıştı. Şimdi o ölünce ne yapsın parayı, pulu.

Gerisin geri köylerine dönüyor karı koca. İnciyi de herkesin gözü önünde denize fırlatıyorlar.

İnsanoğlunun açgözlülüğü ve kar hırsıyla neler yapabileceği bu kadar net, bu kadar yalın ve bu kadar sert anlatılabilir ancak.



3 yorum:

  1. Çok haklısınız insanoğlunun açgözlülüğü ancak bu kadar güzel anlatılır. Ben de bu kitabı çok beğenmiştim.
    John Steinbeck muhteşem bir yazar.

    YanıtlaSil
  2. Aynen. Steinbeck'in diğer kitaplarını da en kısa zamanda okuyacağım bu yüzden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cennetin Doğusu'nu okumadıysanız onu öne almanızı tavsiye ediyorum. Bende Gazap Üzümleri'ni en kısa zamanda okuyacağım.

      Sil